söndag 31 oktober 2010

17.500 km är låååångt

Hemifrån till Auckland är det c:a 17.500 km fågelvägen men ännu längre flygvägen med dess mellanlandningar. Kolla in flygtiderna....!


Sträcka Avstånd TidKarta
Stockholm-Köpenhamn 548 km 1:15 h
Köpenhamn - Bangkok 8,644 km 10:35 h
Bangkok - Auckland 9,549 km 11:30 h


När man kommit till Bangkok är man inte ens halvvägs! Med byten och väntetider tar det från Stockholm 28 h dit och 30 h tillbaks. Gissa om man kommer att vara less på hemvägen innan man står vid dörren och lastar av väskorna.

lördag 30 oktober 2010

Gratis GPS kartor!

När jag sökte kartor över Nya Zealand till GPS:en så ramlade jag över the New Zealand Open GPS Project, ett community-baserat projekt som skapar GPS kartor utifrån publikt material från Nya Zealands "lantmäteri", Land Information New Zealand (LINZ).

Kartmaterialet uppdateras en gång i veckan (!) och kan laddas ner gratis från deras site, t.ex. som en Windows-installer. Kartorna är så bra att GPS återförsäljare installerar och tar betalt för deras material. Community-projektet har blivit ganska irriterat över det så nu får man bara ladda ner material genom att acceptera deras villkor som är minst sagt "konsument-vänliga":

"you may not charge for sourcing, supplying and/or loading these maps. Period.
As a community we are sickened that some GPS sellers charge for, and profit from our maps.
No more. We decide the rules regarding the use of these maps, not you"

De har kostnader för lagring och distribution så för att finansiera detta tar de emot donationer. Jag tänkte de kunde få en liten peng eftersom jag får GPS-kartor över hela Nya Zealand, men när jag försökte donera fick jag som svar något i stil med "we are fully financed and do not need any more funds, thank you". Jag  gapade av förvåning :-)

Det vore något för svenska Lantmäteriet att ta efter! Kartmaterial över Sverige till min Garmin kostar tyvärr mer än GPS:en, 4 x 1895:- för Friluftskartan Pro  :-(

För att få in NZ kartorna på min Garmin Oregon 550 så gör jag så här:
  1. Kör Windows installern. Den skapar ett dir under Program Files, "NZ Open Autorouting GPS Project".
  2. Kopiera hela det directoryt till ett under-directory av Garmin MapSource, t.ex. Garmin/Maps/NZ...
  3. Starta Garmin MapSource
  4. Aktivera "NZ..." i dropdown listan
  5. Zooma ut kartbilden så hela området syns.
  6. Aktivera Verktyg->Karta
  7. Välj alla kartblad (10 st)
  8. Anslut GPS:en via USB.
  9. Välj "Skicka till GPS".
  10. Boota om GPS:en.
  11. Gå in i GPS:ens inställningar för Karta och aktivera den nya för NZ.
Samtidigt som jag höll på med det la jag in en SW uppgradering till Oregon 550 men då hängde sig GPS:en och vägrade boota... Död GPS :-(

Tack och lov finns webben... Efter lite googlande så hittade jag hur man väcker en Oregon från de döda :-) Det var med stor förvåning jag startade om den efter det och upptäckte att jag fått med en världskarta. Den Oregon 550 jag köpt innehåller inte någon vettig grundkarta (finns dock i 550T). Efter uppväckningen från de döda så hade räddningsaktionen även installerat en mycket bättre grundkarta :-D

fredag 29 oktober 2010

Mobilt u-land?

Jag hade tänkt skaffa ett 3G kontantkorts-abonnemang när vi är där men täckningskartan hos Vodafone är lite deprimerande. Bara de allra största städerna har 3G, stora områden verkar knappt ha 2G täckning. De har en tjänst de kallar 3G Extended på 900 MHz bandet som åtminstone gör täckningskartan i de områden vi tänker besöka lite "fläckig", men långt från vad man som svensk är van.

Tack och lov jobbar jag på ett bolag med internationella kontakter :-) Jag kollade med Mats i Singapore som i sin tur kollade med David på NZ och TNZL (Telecom New Zealand) har bäst täckning på "vischan" dit vi ska. TNZL's support-chat berättade att de hade en "prepaid mobile broadband service" med det micro-SIM som används i iPad:en. Coolt, för de är inte så vanliga ännu.

Det blir till att gå in på en av deras butiker i Auckland och köpa ett en-månads 3G abonnemang så man kan koppla upp sig.

Medicin: ok

Efter tre dagar lyckades vi få ett intyg från Medicinmottagningen på sjukhuset så nu får Åsa ta med sin medicin in i NZ.

Ganska fånigt, det står i princip "Åsa tar den här medicinen för att hon behöver den" på intyget. Det känns som en  paranoid amerikansk regel för att få ta in receptbelagd medicin i landet. Problemet är iallafall löst :-)

torsdag 28 oktober 2010

Gadgets

På resan behöver man ju en dator! Vi har blivit mer och mer beroende eftersom all information finns på internet och man vet knappt hur man klarade sig tidigare. Hur kollar man tidtabeller, öppettider, vägbeskrivningar, sevärdheter, ja allt, om man inte har med sig datorn? Och hur har man kontakt med sina vänner utan datorn? När man nu vant sig med 3G och ständig access så är man fast, datorn är nästan en livsnödvändighet ;-)

Åsa tyckte vi kunde ta med vår laptop, men då vaknar tekniknörden... "För stor, för gammal, det går inte. Kanske måste skaffa en netbook?" Åsa hade iofs. pratat om att hon ville prova en "läsplatta" för att kunna läsa e-böcker. Varför då inte en Apple iPad så får man både en dator och en "läsplatta"? Men som Apple-hatare kan jag väl inte köpa en iPad? Bli fast i klorna på Steven Jobs...? Till slut föll valet ändå på en iPad med 64 GB, WiFi, 3G och GPS. Med den kan vi både kommunicera med omvärlden och få tidsfördriv på långa flygningar (!). Jag passade på att köpa en när jag for till San Francisco i jobbet. Priset var c:a 4.000:- billigare än i Sverige. Inte helt fel!

Fota måste man också... Vi har planerat en del "friluftsliv" så då har vi en tuffing som får följa med, en vattentät (10 m) och stötskyddad (2 m) Olympus µ Tough 8010. Den kan följa med på kajakpaddling, grott-rafting, MTB, glaciärer och heta källor... Vi får väl se om specification och verklighet överensstämmer efter resan.

För att hitta igen alla sevärdheter, men även hitta tillbaks om det blir oväder eller dimma så MÅSTE man ju ha en GPS, eller hur...? Valet föll på en Garmin Oregon 550 och en reserv-GPS när batteriet tar slut...

onsdag 27 oktober 2010

Hyrbil

Att hyra bil har varit intressant. Man får normalt inte ta hyrbilen mellan Nordön och Sydön utan den ska lämnas vid avresa i Wellington respektive Picton  och en ny hämtas på ankommande sida.

Vi har valt att inte köra genom hela Nya Zealand utan vill vara ute istället för i bilen (restider...). Vi flyger t.o.r mellan Auckland och Chirstchurch. Hyrbil behöver vi dock hela tiden eftersom vi är för lata och bekväma för tåg, buss och taxi. Första försöket med hyrbil var tre bokningar; en vecka i Auckland, två veckor i Christchurch och slutligen två dagar i Auckland innan hemfärden. Det blev hyfsat dyrt.

Efter att ha varit i kontakt med hyrbilsfirman så kunde vi ändra detta till en 23-dagars hyra med tre olika "pickup locations". Då kunde vi utnyttja ett specialerbjudande dom hade (hyr +20 dagar och få tre dagar gratis), vi behövde bara betala en "airport pickup fee" och inte tre eftersom det räknades som ett hyrtillfälle och vi fick månadsavgift på bil-GPS-hyran. Allt detta gjorde att hyrbilen blev 3.500 kronor billigare :-)

Budget Rent-a-Car Ltd - New Zealand  rekommenderas starkt och ett speciellt tack till Tania som fixade det till oss!

Om nu allt funkar så blir det en sån här, en japs, hur nu det ska gå... en Toyota Rav 4.

tisdag 26 oktober 2010

Medicinstrul

Vi har just upptäckt att all receptbelagd medicin måste deklareras när man kommer till Nya Zealand och man måste ha intyg på engelska från sin läkare som visar att man behöver medicinen för sin hälsa. Jag tyckte det verkade helt, hmmm, idiotiskt så jag ringde NZs ambassad för att fråga, och jo, så illa var det.

Det hade vi inte läst, hört, sett eller ens anat något om tidigare så det ställer till en del problem. Vi jagar Åsas läkare för att hinna få ett intyg, men det är inte helt enkelt att komma i kontakt med henne.

"Det hade jag ingen aaaning om", undrar om det håller som argument när vi kommer dit?

fredag 22 oktober 2010

Testing, testing...

Idag la jag till möjligheten att prenumerera på inlägg via email. Förvånande nog har det varit den mest avancerade finessen att lägga in på bloggen, annars har allt varit "skitenkelt". Google som driver Blogspot.com via Blogger.com har integrerat allt jättebra. Man loggar in med sitt Google account, mailen man använder är via Gmail, översättning till andra språk sker med Google Translate, bilderna lagras på Picasa, videos på Google Video och nu slutligen email-prenumerationerna fixar man via Feedburner, alla tillhör Google-hierarkin. Lite otäckt är det eftersom Google börjar få lite för dominerande ställning. Jag får IBM/Microsoft/Compaq/Apple/Stora Stygga Vargen vibbar...

Hursomhelst, det funkar bra så slutligen behövdes bara lite klipp-å-klistra samt manuellt HTML fnulande för att få "Prenumerera" funktionen lite snyggare.

Förhoppningsvis funkar det nu :-)

torsdag 21 oktober 2010

Månskenspaddling

For hem tidigare från jobbet idag så jag hann ut på en kvällspaddling för att fortsätta träningen. Det var betydligt tjockare is närmast land idag så det blev till att bära kajaken ut på en udde. Några minusgrader, månsken och väldigt stilla på havet. Såg lite yrkestrafik i fjärran (ser ni pricken på bilden? ;-), en liten snurrebåt som la ut nät, annars var det bara jag och sjöfåglarna. Vilken art kunde jag inte se, mörka fåglar mot mörkt hav och mörk himmel :-)


Även idag var det ruskigt kallt om fingrarna tills jag fått upp ångan. Det behövdes när jag skulle tillbaks mot land och in i isen... Lat som jag är ville jag inte bära lika långt som jag gjorde vid sjösättningen...

Jag var ute två timmar och paddlade en dryg mil enligt Endomondo. Ja, ja, det var lågt tempo, men det var mycket handvärmande och fotograferande i början... Innan jag var iland hade det mörknat rejält, tur att månen lyste så jag hittade tillbaks.

tisdag 19 oktober 2010

Bokningar...

Oj så mycket jobb med att fixa bokningar... Nya Zealand har väldigt högt turisttryck samtidigt som det är reglerat när, var och hur man får vistas i dom populärare områdena. Långt från vår svenska allemansrätt! Det gäller att vara ute i tid för att få dom tider och platser man vill åt. För oss som är väldigt sent ute beroende på "hälsoskäl" och ev. operationer så gäller det att pussla nu. Vi bokade flygbiljetterna i slutet av september och oktober är hektisk med övriga bokningar.

Paddling, vandring, boende, MTB, ja, nästan allt verkar reglerat. De mest populära områdena bokas upp långt i förväg. Inte så lätt att veta ett år innan var man vill vandra eller bo. Det påminner om när vi var till Yosemite för en massa år sedan. Trots att vi då bokade boende ett halvår innan resan så var det nästan omöjligt att hitta något.

Nu försöker vi hitta lediga platser för de saker vi vill göra, sedan anpassa dem efter varandra och slutligen försöka få till resor och boende. Vi har tre stycken "must do":
  1. Åsa vill på "the Black Labyrinth Tour". En tre timmars rafting-tur då man i våtdräkt och "gummi-ring" (det heter säkert ngt annat på rafting-språk) åker med en underjordisk flod i grottor med lysmaskar, eller som dom så "säljande" skriver på sin hemsida: "Over three hours you'll work your way through tight squeezes, take leaps of faith over cascading underground waterfalls and float serenely down river as you enjoy the glowworm show on the vaulted limestone galleries up above". Hugaligen, och jag som har klaustrofobi... Nåväl, jag får väl min hämnd när vi ska upp i höga berg och branta stup där Åsa får kämpa med sin höjdskräck ;-)
  2. Paddla havskajak i Milford Sound. Rykten och bilder säger det är fantastiskt vackert samtidigt som det finns en bra chans att få se delfiner, pingviner och säl under paddlingen.
  3. Doubtful Sound
  4. Abel Tasman National Park (tack för tipset Karolina!)
  5. Mount Cook
  6. Franz Josef's glaciär
  7. ... men vänta nu... Sju? Ja, det finns många "måsten" vi skulle vilja hinna med, men det är bara de tre första vi bokat och bestämt. Kanske borde man passa på att testa några av dom häftigare sakerna NZ erbjuder?
Just nu sitter vi och funderar på om vi ska köra bil och åka färja mellan öarna eller om vi ska flyga mellan Auckland och Christchurch. Googlar man så verkar det ta 17 h inklusive färjeöverfarten att köra dom 100 milen mellan Christchurch och Auckland (även om det säkert kan kan gå lite fortare). Vi väljer mellan kostnad och tid... men eftersom det finns roligare saker än att sitta i bilen så förstår ni nog vad som kommer att vinna.

Ytterligare en site med recensioner inför resor till NZ är rankers. Där finns recensioner på allt från boende, till evenemang och till hela områden. För att hitta boende i de mer obskyra områdena funkar YellowPages bra.

Vi hade mycket ångest innan vi bokade flygbiljetterna. Hade tänkt boka dem väldigt tidigt för att få bra priser och kunna åka dom dagar som passar oss bäst. SAS hade bra priser och man kunde boka via samma flygbolag hela vägen. Om vi pusslat med olika bolag hade det blivit billigare, men vad händer då vid eventuella förseningar? Nu var problemet snarare: vad händer om vi bokar tidigt och SAS går konkurs? Med det ekonomiska resultat SAS visat och en vår med stoftmoln och annat så kändes det som en ganska hög sannolikhet. Det visade sig finnas ett försäkringsbolag, Solid AB, som erbjöd en reseförsäkring med skydd vid flygbolagskonkurser, men det blev istället att vi drog ut på tiden och bokade ganska sent. Det blev hyfsat rätt i tiden och hyfsat rätt i pris.

lördag 16 oktober 2010

16:e oktober: minusgrader, is på havet, nordostlig vind och... paddling :-)

Vi var ute och tränade lite i morse. Det har inte blivit många dagar paddlat under september och oktober eftersom jag rest mycket och haft sååå mycket på jobbet.

En av sakerna vi tänkt göra på resan är just att paddla, åtminstone en av turerna beskrivs med "good outdoors fitness and stamina required for paddling in waves and possible sea breeze". Undrar vad Nya Zealändare menar med det...? Är det med en amerikansk måttstock så blir det en gäspning, men om det är med min måttstock så blir det tufft. Vi ska försöka att vara åtminstone lite förberedda till dess så vi var ute en dryg timme/8km och väckte paddel-musklerna till liv igen.


Det hade varit minusgrader under natten och var nära noll när vi gav oss iväg. Det blåste en del, låg is här och där och var riktigt kallt om fingrarna innan man fått upp värmen. Jag tycker inte om pogies så jag kör med neoprenhandskar som funkar bra när man fått upp värmen, men innan... iiiiiaaaahh. Bitvis fick kajaken agera isbrytare för att ta sig igenom det tunna isskiktet. Tack och lov för Prijons HTP plast som tål mycket.

I lä och med solen i ansiktet var det en riktigt skön morgontur :-)

fredag 15 oktober 2010

Första inlägget

Vi har länge varit intresserade av att åka till Australien och Nya Zealand. Nu råkar Åsa vara rädd för (hmm... eller ha väldigt stor respekt för) allt som krälar och kryper eller är farligt. Stingers (eller box jelly-fish som den heter och räknas ibland som världens giftigaste djur),  krokodiler,


giftspindlar, skorpioner och annat läbbigt har gjort att hon helst njuter av Australien på avstånd. Det nuvarande topp-ett resmålet har blivit Nya Zealand.

När sedan filmerna från Sagan om Ringen trilogin kom så blev intresset ännu större, det verkar finnas både vacker natur, ovanliga människor och häftiga djur där...

För er som av någon outrundlig anledning ännu inte sett filmerna så finns på The Internet Movie Database, imdb.com korta aptitretare från filmerna:
The Lord of the Rings: The Return of the King 

Efter vi bestämt oss för att åka var det dags att börja med lite forskning: vad borde man se på, vart borde man åka, vad kan man göra, var kan man bo osv.

Förutom på web-sidor som Tourism New Zealand, Department of Conservation's National Park Guide, 101 Must-Do's For Kiwis och WikiTravel (en bra site för resor i hela världen även om, säkert oavsiktligt, en del av beskrivningarna är ganska komiska), så skaffade vi ett antal böcker från AdLibris.

Dessa tre är dom vi använt mest och som kanske får följa med på resan:
  1. Essential New Zealand, AAA. 190 sidor. Korta fakta om sevärdheter indelat per område.
  2. New Zealand, Första Klass Reseguider. 400 sidor. Små bilder och korta notiser om alla "vanliga" sevärdheter.
  3. New Zealand Step by Step, Insight Guides. 128 sidor. Korta beskrivningar av 18 bilturer med sevärdheter.Inkluderar en karta i A2 format i någon amerikansk skala kring 1:2,500,000.
Utöver de har vi ytterligare tre stycken:
  1. Tramping in New Zealand, Lonely Planet. 392 sidor. Innehåller beskrivningar på en massa vandringsleder. Det tråkiga med den är att den i princip bara tar upp flerdagsturer, medan vi är intresserade av dagturer. Boken får dock följa med på resan om vi drabbas av sysslolöshet någon dag.
    Lite lustigt att det heter "tramping" i Australien och Nya Zealand när det verkar heta "hiking" i den övriga engelskspråkiga världen. Tyvärr innehåller boken bara flerdagsvandringar, så vi som är intresserade av dagturer har inte så mycket att hämta i boken.
  2. Touring the natural wonders of New Zealand. 176 sidor. Beskrivning av 45 bilturer. En del fina bilder men denna är väldigt lite läst, kanske beror det helt enkelt på att formatet är fel? För stor och hård att ha i sängen, beskrivningarna är tråkiga. Man behöver inte beskriva hur man kör från ett ställe till ett annat, det finns ju kartor och GPS. Formatet gör den också opraktisk att ta med på resan.
  3. New Zealand's South Island, Lonely Planet. 444 sidor. Typiskt amerikansk bok, mycket text på många sidor men den säger inte mycket.
Ett problem med guide-böcker tycker vi är att de listar "sevärdheter" i varenda buske. Vi använder guideböckerna för att försöka hitta guldkornen, de mest storslagna och vackraste platserna. Med dessa som bas bestämmer vi  några få områden dit vi vill åka. När man väl är där så får man försöka hitta egna guldkorn som brukar ge de största upplevelserna och minnena.

När vi blev mer specifika i vårt sökande och googlande kom vi in på siter som Milford Kayaks, Ultimate Hikes, Waitomo Caves, Real Journeys , Nelson Mountainbike Club, Abel Tasman Coast Track och Milford Sound Lodge. Några av dem har vi bokat in oss på, men mer om det senare.

För att hitta hotell och annat boende så funkar tripadvisor.com, booking.com och hotels.com bra. HotelsCombined.com har dykt upp som en runner-up, kompletterat med New Zealand Automobile Assocoation's site. Det är faktiskt en av dom bästa sakerna med att vara med i svenska Motormännens Riksförbund, när man reser utomlands :-) Man får rabatter på boende, bilhyror, färjor och inträden samt tillgång till de lokala organisationernas websidor i resp. land som kan innehålla väldigt bra information. Nu kanske det låter som om jag är sponsrad av Motormännen, men ett medlemsskap rekommenderas starkt om ni ska ut och bila i världen.

Flygbiljetter har vi fixat direkt hos SAS och JetStar, ett australiensiskt låpris-bolag... hoppas det inte blir något vi ångrar men de flesta recensionerna på nätet var någorlunda positiva. Vi hade först tänkt utnyttja Air New Zealand som har ett AirPass som skulle vara relativt billigt (nåja...). Efter att ha kollat alternativ hos olika flygbolag och gjort sökningar på flygcentralen.se/flight24 så blev det SAS och JetStar.